Extracţia seriată şi ghidarea erupţiei

Acest tip de extracţii se aplică în cazul în care nu există suficient loc pentru erupţia pe arcada a tuturor dinţilor definitivi.

În cadrul acestei anomalii, de obicei, un dinte definitiv va îndepărta din calea lui doi dinţi de lapte în loc de unul singur aşa cum se întâmplă într-o dentiţie armonios dezvoltată.

Pentru a uşura procesul de schimbare a dinţilor şi pentru a ghida noul dinte pe o poziţie cât mai bună, se vor recomanda extracţii ale unor dinţi de lapte care nu se mişcă încă şi care în mod normal ar cădea singuri mai târziu.  Acest tip de tratament se face urmarind indeaproape pacientul si luand deciziile in dinamica in functie de fiecare etapa de crestere

Acest proces se finalizează în o parte din cazuri cu extracţia unor dinţi definitivi din zona posterioară (premolari) pentru a permite poziţionarea estetică a dinţilor din zona frontală a arcadei (incisivi şi canini). Extarcţia premolarilor nu înseamnă că vor fi necesare lucrări dentare. La finalul tratamentului nu vor exista spaţii între dinţi.

În momentul în care se ia decizia extracţiilor seriate, pacientul trebuie urmărit periodic în cadrul controalelor ortodontice pentru a se indica momentul potrivit pentru extracţia unui dinte şi pentru a supraveghea erupţia dintelui definitiv. Neprezentarea corectă la programări sau întreruperea tratamentului poate avea consecinţe negative atât asupra esteticii cât si asupra sănătăţii dentare. Tratamentele ortodontice reluate ulterior devin mai complicate şi mai costisitoare.

Un tratament cu extracţii seriate corect urmat poate înlătura necesitatea purtării unui aparat fix sau face ca tratamentul cu aparatură fixă tip brackets să fie uşor şi de scurtă durată.

Comments are closed.