DISJUNCTORUL

Disjunctorul este utilizat cel mai frecvent in tratamentul unui maxilar ingust.

Disjunctorul actioneaza la nivelul suturii osoase de pe cerul gurii. In aceasta zona se imbina cele doua jumatati osoase ale boltii palatine. Sutura poate fi desfacuta doar prin intermediul aparatului pana injurul varstei de 14 ani. In momentul cand aceasta zona se osifica si isi inceteaza activitatea de crestere, disjunctia maxilara se face prin interventie chirurgicala. Mucoasa de pe cerul gurii ramane intacta in timpul tratamentului.

Aparatul are o componenta prin care se prinde de dintii din zona laterala (cu inele sau cu gutiere din acrilat) si o structura metalica ce inglobeaza un surub pe cerul gurii. Activand acest surub, cele doua jumatati ale aparatului se departeaza si stimuleaza cresterea la nivelul suturii osoase. Deoarece disjunctorul este fixat intraoral, activarea surubului trebuie facuta de o alta persoana. Activarea se face zilnic pe perioada recomandata de medic (in jur de 2 saptamani). In sedinta in care se monteaza aparatul pacientul trebuie sa vina insotit de persoana care va face activarea la surub pentru a primi instructiunile necesare.

Cand sutura osoasa este deschisa prin forta ortopedica, intre cei doi incisivi centrali apare un spatiu (diastema/strungareata). Acest spatiu se inchide de la sine in cateva saptamani sau va fi inchis in mod controlat de catre medicul ortodont.

Dupa faza activa a tratamentului, disjunctorul va ramane intraoral pentru mentinerea rezultatului inca 6 luni, timp in care intre cele doua fragmente osoase care s-au indepartat se formeaza os nou. Daca disjunctorul cade si nu este recimentat sau inlocuit cu alt aparat, rezultatul obtinut se pierde, cerul gurii revenind la dimensiunea transversala initiala.

Dupa montarea aparatului in gura, se evita timp de o ora masticatia pentru a permite cimentului de fixare sa se intareasca. Pentru a proteja aparatul si pentru confortul dentar, eliminati din alimentatie produsele dure si lipicioase in perioada tratamentului. Dupa ce ati mancat, clatiti cu putere pentru a indeparta resturile alimentare prinse eventual intre cerul gurii si surub.

Comments are closed.