Aparate dentare mobile – placuta palatina sau linguala

 

Aparatul ortodontic mobilizabil tip plăcuţă are ca scop stimularea dezvoltării transversale a osului şi îmbunătăţirea poziţiei dinţilor definitivi.

Aparatul este alcătuit dintr-o plăcuţă de acrilat în care sunt incorporate croşete de susţinere a aparatului pe dinţi şi croşete active (arcuri) care exercită o forţă pe anumiţi dinţi (îi împing). Puteti alege culoarea acrilatului, puteti alege imagini care sa fie incorporate in placuta sau va puteti gandi la un model mai special (un aparat buburuza sau un aparat cu steagul unei tari).

placuta palatina

Aparatul prezintă de asemenea şi un şurub care trebuie activat conform instructiunilor pe care le primiţi la fiecare control medical. Aparatul este secţionat pe mijloc astfel încât prin invârtirea şurubului, cele două jumătăţi se îndepărtează stimulându-se astfel creşterea transversală a osului.

placuta surub

In functie de necesitatile terapeutice, aparatul poate prezenta o zona de plastic interpusa intre dinti. Muscand pe acest plastic in zona laterala spre exemplu, dintii din zona frontala nu se vor mai atinge. Aceasta modificare are un scop precis in tratament. Cu acest tip de aparat se pot mesteca eficient alimentele. Este nevoie desigur de cateva zile de acomodare, timp in care alimentele consumate vor fi mai moi. Pe parcursul purtarii aparatului se vor evita alimentele foarte dure (covrigi uscati de exemplu).

O dată cu aparatul, primiţi o cheiţă de activare a şurubului şi o cutiuţă pentru depozitarea aparatului.

Aparatul trebuie purtat 24h pe zi, în fiecare zi. Va fi îndepărtat pentru igienizare după fiecare masă. Va fi spălat cu periuţa de dinţi si cu pasta de dinţi. Aparatul nu va fi purtat în timpul sporturilor de contact sau în timpul înotului. Când nu este purtat, va fi depozitat curat si uscat cu un şerveţel în cutiuţa special destinată. Cutia va fi menţinută de asemenea uscată si curată.

poza mobil buburuza

Întrucât aparatul interferă prin grosimea sa cu activitatea limbii, este necesar un tip scurt de acomodare cu aparatul în vorbire. În prima zi de purtare se va vorbi mult cu aparatul in gura, se vor pronunţa cuvintele clar, rar şi răspicat. Se vor repeta de mai multe ori la rând cuvintele sau sunetele care se aud greşit. Este foarte util să se citescă un text cu voce tare.

Este posibil, dar nu obligatoriu, ca în primele zile de la aplicarea aparatului sau de la activarea şurubului să se resimtă o jenă, o durere surdă sau o senzaţie de apăsare pe dinţi sau pe lângă aceştia. Sunt senzaţii normale în perioada de acomodare sau în primele zile de după activarea aparatului.

Aparatul ortodontic mobilizabil este eficient doar daca este purtat suficient timp pe zi, zi de zi, dacă este activat corect acasă şi dacă sunt respectate programările la medic.

Prezentaţi-vă la fiecare control cu aparatul şi cu dinţii curaţi!

 

Comments are closed.