Mentinatorul de spatiu

Mentinatorul de spatiu este util atunci cand in sirul dintilor de pe arcada apare un gol in urma extractiei sau distrugerii carioase a unui molar de lapte. Daca premolarul (dinte definitiv) aflat in os nu este pregatit sa erupa pe arcada, locul se va micsora prin migrarea si inclinarea treptata catre inainte a molarilor aflati in spate. Cand premolarul va iesi din os nu va mai gasi spatiu suficient astfel incat sa se aranjeze ordonat langa ceilalti dinti. Apare astfel inghesuirea dentara.

mezioversie 46

Videoclipul urmator ilustreaza migrarea molarului unu definitiv in urma pierderii molarului doi de lapte. Premolarul doi definitiv ramane captiv in os.

Premolarul doi poate erupe si palatinal (catre cerul gurii), dar spatiul din arcada pentru alinierea lui este absent. In arcada inferioara premolarul doi poate de asemenea ramane captiv in os sau poate erupe oblic spre limba.

PM entopici

In videoclipul urmator se demonstreaza pierderea de spatiu in urma dezvoltarii leziunilor carioase. Dintii de lapte trebuie tratati chiar daca se vor exfolia de pe arcada. Leziunea carioasa distruge punctele de contact ale dintilor si micsoreaza latimea lor astfel incat molarul definitiv migreaza catre inainte micsorand spatiul necesar eruptiei caninului si a celor doi premolari. In arcada superioara caninul este ultimul dinte care erupe astfel incat lipsa de spatiu se repercuteaza asupra pozitiei lui (caninul erupe catre buza in afara arcadei – canin ectopic)

Mentinatorul de spatiu va pastra locul pentru premolari si canin impiedicand migrarea dintilor alaturati in zona goala.

Mentinatorul de spatiu este util si in cazul unei arcade integre in care exista inghesuire dentara in zona anterioara, iar in zona posterioara molarii de lapte sunt inca prezenti si sanatosi. Acesti molari au o latime mai mare decat latimea premolarilor care ii vor inlocui. Diferenta de dimensiune (spatiu in plus) va fi eliminata de catre molarul definitiv in momentul schimbului molar de lapte – premolar prin migrarea lenta spre anterior. Excesul de spatiu poate fi insa folosit pentru a rezolva inghesuirea (deficitul de spatiu) din zona anterioara (incisivi-canini). Migrarea molarilor definitivi este oprita prin aplicarea mentinatorului de spatiu.

Videoclipul urmator ilustreaza ideea expusa. Mentinatorul de spatiu in acest caz este un arc lingual.

arc-lingual2

Mentinatorul de spatiu in arcada maxilara poate fi arcul transpalatal cu buton Nance. Acrilatul din care este confectionat butonul poate fi divers colorat.

arc nance 1

Videoclipul urmator demonstreaza pierderea de spatiu in urma distrugerii si extractiei molarilor de lapte:

Daca se pierde in arcada doar un molar de lapte, restul dintilor fiind integri, se poate aplica un mentinator de spatiu unidentar.

mentinator sp unidentar

Mentinatorul de spatiu este un aparat fix (lipit de molari) si pasiv. Adaptarea la aparat se face in cateva zile putand sa apara o usoara jena dentara sau un disconfort in fonatie. Pentru mentinatorul de spatiu superior este nevoie de doua zile in care se exerseaza si se reeduca vorbirea (cuvintele se pronunta rar si clar, se repeta cuvintele pronuntate incorect, se citeste cu voce tare). Arcul mentinatorului de spatiu este sudat pe idele astfel incat este bine sa se evite alimentele dure si cele lipicioase pentru a preveni ruperea sudurii.

Comments are closed.