Aparate dentare mobile – aparatul miofunctional

 

http://www.myobrace.com/

t4k

Aparatul miofunctional este asemanator unei gutiere alcatuita dintr-un silicon mai flexibil sau mai rigid in functie de necesitatile terapeutice.

miofunctional

Aparatul prezinta un sant pentru arcada superioara si unul pentru cea inferioara. Aceste santuri indreapta dintii incorect pozitionati si ghideaza in pozitie cat mai buna pe cei care abia cresc intraoral.

Asa cum spune si denumirea, aparatul actioneaza pe muschi si pe functie. Prin purtarea corecta se poate regla tonusul muscular al muschilor insuficient dezvoltati si se stimuleaza exercitarea unor functii corecte de respiratie si deglutitie.

Este necesara o purtare zilnica de cel putin doua ore in stare de veghe, dar si de o purtare pe timp de noapte. Orele in care este purtat aparatul cat timp pacientul este treaz pot fi fractionate in sedinte de 5-15 minute la inceput de tratament, in perioada de acomodare, urmand ca mai tarziu aceasta durata a “sedintelor” sa creasca.

Purtarea aparatului inseamna pozitionarea lui corecta pe arcadele dentare, inchiderea buzelor peste aparat cu mentinerea lor in contact (gura inchisa) si inspir/expir relaxat pe nas. In acest mod aparatul actioneaza eficient pe dinti, muschii buzelor si obrajilor sunt antrenati, iar nasul preia functia respiratorie (aspect extrem de important la pacientii respiratori orali sau micsti). Vezi si cauzele anomaliilor. Medicul ortodont va demonstra si verifica pozitionarea si purtarea corecta. Pe timpul noptii gura va fi intredeschisa deoarece pierdem controlul musculaturii orale. Aparatul va avea atunci rolul principal de a stimula respiratia nazala si de a pozitiona corect mandibula. Aparatul prezinta de asemenea o “bobita” care aminteste limbii pozitia corecta in timpul repaosului cat si in timpul deglutitiei (inghitirii alimentelor).

Tinand cont de aspectele mentionate, devine evident faptul ca un copil cu o blocare patologica a nasului (polipi, vegetatii adenoide, deviatie accentuata de sept nazal, cornete hipertrofiate, nas infundat in timpul unei viroze etc) nu va putea purta aparatul miofunctional. In acest caz este necesara consultarea unui medic ORL-ist si instituirea unui tratament adecvat.

aparat miofunctional

Tratamentul este eficient daca purtarea aparatului se face corect, constant (zilnic) si pe timpul zilnic minim recomandat.

Prezentaţi-vă la fiecare control cu aparatul şi cu dinţii curaţi!

 

Comments are closed.